Koiran kanssa retkelle – Leila, Josi ja koirat reissaavat Tampereen seudulta aina Norjaan asti

Koiran kanssa retkelle – Leila, Josi ja koirat reissaavat Tampereen seudulta aina Norjaan asti

Tampereen seudulla asuvat Leila, Josi sekä heidän kolme koiraansa Manta, Jekku ja Lysti reissaavat sekä lähiseuduillaan että pohjoisessa. Tärkeintä yön yli kestävillä reissuilla on nukkua ulkona – mutta mökkikin käy silloin tällöin. Pian 14 vuotta täyttävä amstaffi Manta on pidempien reissujen aikaan Leilan vanhempien luona mökkilomalla ja myös kymmenenvuotias amstaffi Jekku on hiljalleen eläköitymässä pidemmiltä vaelluksilta. Kaksivuotias valkoinen paimenkoira Lysti sen sijaan retkeilee sujuvasti. Lysti olikin vasta 8 viikkoinen, kun Leila lähti hänen kanssaan Räyskylään, Iso-Melkuttimelle. Yö nukuttiin yhdessä riippumatossa.

Nykyään kaikki koiramme ovat jo niin isoja, ettei heidän kanssaan tule nukuttua riippumatossa. Voisimme kyllä nukkua, mutta se olisi epämukavaa kaikille, Leila nauraa.

Tämä reissuporukka tykkää nukkua eniten teltassa, kodassa tai laavussa. Koiran kanssa reissaaminen aloitettiin noin yhdeksän vuotta sitten, kun Josi ja Jekku lähtivät Kilpisjärvelle erämaaretkelle. Josin intohimona on kalastaminen ja se määritteleekin toisinaan retkien suuntaa. Kuten myös Leilan sivutoiminen koiravalokuvaajan ammatti.

Leila, Josi ja koirat nukkuvat mieluiten ulkona.

Lohen perässä olemme reissanneet aika paljon, mutta myös valokuvaaminen on tärkeää. Saatan kävellä joskus useita kilometrejä löytääkseni oikean hetken ja kuvan. Hyvän kuvan saaminen vaatii myös toisinaan aikaisia aamuheräämisiä ja myöhäisiä öitä reissuillakin.

Josi on innokas kalastaja.

Koiran kanssa Norjaan ja Ruotsiin

Leila, Josi ja koirat tekevät arjen keskellä paljon retkiä Tampereen lähiseudun eri luontokohteisiin; Helvetinjärvi, Seitsemisen kansallispuisto, Siikaneva, Birgitan polku – vain muutamia mainitaksemme. Luontoon lähteminen koirien kanssa ei lopulta vaadi erityisen paljon vapaa-aikaa, sillä lyhyemmät retket onnistuvat hienosti arkenakin. Pidemmille reissulle he suuntaavat pohjoiseen, sekä Suomen Lappiin että Ruotsiin ja Norjaan.

Yhden päivän retket ovat yhtä tärkeitä kuin pidemmätkin. Ne antavat arkeen voimaa. Siihen ei vaadita paljon vapaa-aikaa. Pidemmillä reissulla pyritään käymään muutaman kerran vuodessa.

Ruotsiin ja Norjaan retkeillessä tulee huomioida muutama asia. Passit ja rokotukset tulee olla koirillakin ajan tasalla, sekä lisäksi Ruotsista Suomeen päin tultaessa passissa täytyy olla merkintä koiran ekinokokki-madotuksesta. Huomionarvoista on myös se, että Norjassa amstaffi on kielletty koirarotu, jonka vuoksi vain valkoinen paimenkoira Lysti on päässyt Norjan matkoille mukaan. Muuten retkeily muissa pohjoismaissa on melko samanlaista kuin Suomessa.

Tämä reissuporukka retkeilee aina Ruotsissa ja Norjassa asti.

Norjassa voi olla hieman vaikeampaa löytää tasaista maastoa yöpymiseen. Norjassa on paljon vuoria ja epätasaisempaa maastoa, kun taas Suomessa tasaista maata löytyy käytännössä mistä vaan.

Pakkaaminen retkelle on taitolaji

Kylmänaraksi tunnustautuva Leila nauttii talviretkeilystä, mutta tavaroiden pakkaamisessa hänellä on omien sanojensa mukaan kehittämisen varaa. Talvi on arktisen kaunista retkeilyaikaa, mutta retkeilyvarusteiden osalta haastavampaa.

Otan aina mukaan liikaa tavaraa. Nykyään kun ostamme uusia retkeilyvarusteita, on niiden paino tärkeä kriteeri. Haluan kehittää itseäni pakkaamisessa ja talvikestävyydessä.

Leila pakkaa omien sanojensa mukaan usein liikaa tavaraa retkille.

Leila vinkkaa, että varusteiden kanssa retkeilyä kannattaa harjoitella ensin helpommilla paikoilla yhden yön reissuilla. Retkeilyvarusteet ovat reissuilla yllättävän tärkeä asia; pitävätkö varusteet sadetta, onko ruuanlaittoon tarpeeksi vettä, onko koiralle vettä, missä kuivata vaatteet? Keliolosuhteet voivat muuttua yllättäen. Pimeässä ja märässä teltan kasaaminen voi olla ikimuistoinen eräkokemus, mutta kaikkien ei tarvitse retkeillä näin.

Kannattaa antaa itselleen aikaa kokeilla eräkokemuksia ja oppia hiljalleen kokemuksen kautta. Meillä on mukanamme suodattavat vesipullot sekä vedenpuhdistustabletteja.

Viime aikoina Leila porukoineen on harjoitellut hiihtämistä koirien ja ahkion kanssa. Tämä reissuporukka halajaa uusia reissukokemuksia aina koirahiihdosta kajakeilla melomiseen. Leila saa itsensä kehittämisestä intoa retkeilyyn. Myös muiden reissut inspiroivat.  

Reissuporukka treenaa hiihtovaellusta ja talviretkeilyä

Kuusamoon koiran kanssa – suositus reissukohteeksi ja tulevia retkisuunnitelmia

Amstaffit alkavat hiljalleen eläköityä pidemmiltä retkiltä, mutta nuori Lysti reissaa reippaana Leilan ja Josin kanssa.

Tulevana kesänä Leila ja muut ovat suunnitelleet kahta pidempää reissua; toinen perinteisempi vaellus, jonka kohde on hieman avoin ja toinen Lofooteille Norjaan. Seuraavana talvena he suuntaavat Kuusamoon ja hiihtovaeltamaan.

Kysyttäessä suositusta retkikohteeksi, Leila vinkkaa lähiseutunsa: Helvetinjärvi, Seitsemisenjärvi, Siikaneva – Tampereen seudulla on lukuisia helppoja ja upeita retkikohteita. Myös Kuusamo ja Riisitunturi saavat kehuja.

Kuusamo on helppo kohde. Siellä on selkeät opasteet ja aloittelevalle retkeilijälle alueen reitit ovat erinomaisia.

Leila nauttii retkeilystä ja parasta on, kun oman koirakaverin voi ottaa mukaan. Myös koirat nauttivat ulkoilusta.

Parasta retkeilyssä on yhteishenki koiran kanssa. Koiran into ja kumppanuus ilahduttavat aina.

Leilan, Josin, Mantan, Jekun ja Lysti reissuja voit seurata instagramissa @luonnonlysti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *