Katja reissaa koirien kanssa Viroon ja muualle Baltiaan koiranäyttelyihin

Katja reissaa koirien kanssa Viroon ja muualle Baltiaan koiranäyttelyihin

Kun Katja ja hänen puolisonsa aloittavat matkalaukkujen pakkaamisen, perheen staffit innostuvat. Katja aloitti koirien kanssa reissaamisen Viroon ja ulkomaille noin yhdeksän vuotta sitten – silloinkin kohteena oli koiranäyttely Tallinnassa. Nykyisin reissuille pääsee pariskunnan neljästä staffista kaksi tai kolme.

Minulla oli ennen staffeja rottweilereita, mutta heidän kanssaan en vielä reissannut. Staffien kasvattaja houkutteli minut näyttelyihin ulkomaille ja sillä tiellä ollaan. Nykyisin elän myös itse omaa unelmaani staffien kasvattajana.

Katja muistelee, että ensimmäiseen näyttelyyn lähtö jännitti. Nykyään reissut sujuvat rennosti uusiin kohteisiin tutustuen. Reissuporukka on käynyt Tanskassa, Sloveniassa ja Baltian maissa. Sloveniaan matkustettiin myös näyttelyyn, yhteisellä bussilla muiden koiranäyttelyyn ilmoittautuneiden kanssa. Hän kehuu reissun koiraihmisten yhteishenkeä ja sitä, miten hienosti sekä koirat että ihmiset sulautuivat yhteiseen matkaan.

Musta koira matkustaa Viroon kuljetushäkissä.
Sloveniaan matkustettiin tyytyväisinä bussilla.
Vaalea rakennus Sloveniassa.  Edessä asfalttitie.
Slovenia oli reissukohde Katjan mieleen.

Slovenian matka oli ikimuistoinen. Meitä oli samassa bussissa tiivis, hyvin toistensa kanssa toimeentuleva porukka, jotka jokainen reissasivat koiriensa kanssa Sloveniaan näyttelyyn. Matkustimme pari vuorokautta Viron kautta Puolaan, jossa nukuimme yhden yön. Sieltä ajoimme Sloveniaan. Bussi tietysti pysähtyi säännöllisin väliajoin, jotta päästiin viemään koirat ulkoilemaan.

Koiran kanssa matkustaminen Viroon sujuu kätevästi Tallinkilla

Katja sanoo reissaavansa Viroon lähes poikkeuksetta Tallinkin laivoilla, koska laivasta on mahdollista varata kunnollisella ilmastoinnilla varustettu autotallipaikka. Katja vinkkaa myös, että perjantaiaamujen klo 8 lähtö on melko rauhallinen.

Kun aloitamme pennun kanssa reissaaminen, varaamme aina hyttipaikan laivasta. Sitten kun koirat ovat tottuneet laivamatkustamiseen, olemme varanneet autotallipaikan. Koirat voi jättää autoon ja Tallinkin laivoilla koiria voi käydä välillä katsomassa. Ja mikä tärkeintä, näillä laivoilla ilmastointi toimii autotallipaikalla.

Ruotsiin reissatessa Katja koirineen käyttää mieluiten yölaivaa, joka lähtee Turusta illalla kymmenen aikoihin, ja on Ruotsissa aamulla kuuden aikaan. Näin matka tehdään koirien nukkuma-aikaan, eikä pissatuksista tarvitse huolehtia laivalla.

Musta koira matkalla, istuu laivan sängyllä.
Katjan staffit ovat tottuneita reissaajia.
Mustat koirat reissussa ulkomailla, seisovat hotellin sängyllä.

Laivamatkustamisessa on Katjan mukaan kaksi olennaista huomioitavaa asiaa: koiran totuttaminen autoiluun ja mahdollisesti häkissä olemiseen, sekä laivassa olemisen harjoittelu mahdollisimman pennusta alkaen.

Laivat usein kolisevat ja pitävät ääntä, jonka vuoksi etenkin pentujen ja arkojen koirien kanssa kannattaa varata hytti ja tehdä hytissä olosta hauskaa. Koiraa pitää muistaa kannustaa ja kehua matkanteon aikana.

Huoneistomajoitus on Katjan ja koirien mieleen

Kun Katja varaa reissuporukalle majoitusta Euroopasta, hän varaa usein huoneistomajoituksen. Hän myös kiinnittää varaussivustoilla huomiota kommentteihin koiraystävällisyydestä ja lenkkimaastoista. Lisäksi hän aina on varauksen jälkeen yhteydessä majoituspaikkaan ja kertoo koirien mukaantulosta.

Koirien ruokatarjoilu, Hunde-bar
Koirien oma baari.

Eräässä majapaikkamme Ruotsissa oli rivitalomainen asunto, jossa oli pieni piha ja grilli. Oli kivaa käydä ostamassa ruokatarpeet kaupasta ja grillata pihalla koirien kanssa. Meillä on myös mukana aina oma iso viilennysteltta, viilennysalustat ja viilennysliivejä, jotta koirat pärjäävät lämpimämmälläkin säällä näyttelypaikoilla. Aina pitää olla tarjolla myös raikasta vettä, eikä koiria pidä jättää vahtimatta.

Koskaan ei voi tietää mitä reissuissa sattuu, sen tietää myös Katja.

Kerran automme hajosi keskelle moottoritietä Tanskan reissulla. Oli sunnuntai ja meidän piti olla maanantaiksi aamulautalla Ruotsissa. Ei mennyt onneksi kuin 10–15 minuuttia, kun hinausauto saatiin paikalle. Pienten kommellusten jälkeen tilanne päätyi siihen, että hinausauto hinasi meidät aamulautalle Ruotsiin, välillä pysähtyen – koira ulkoiluttamaan tietysti. Suomessa hinausauto puolestaan hinasi meidät pois laivasta. Onneksi meillä oli vilttejä mukana ja koirille takit, niin ei tullut kylmä.

Kommelluksista huolimatta Katja kertoo pärjänneensä reissuissa aina. Hän kehottaakin reissaamaan rohkeasti, sillä apua saa aina.

Euroopassa ihmiset ovat ystävällisiä, sekä koiraystävällisiä. Ei pidä myöskään vaatia itseltään täydellisyyttä. Reissuissa pärjää kyllä, kunhan muistaa koirien passit, rokotukset ja muut maahantulosäädökset.

Seuraa Katjan ja koirien elämää Kennel Wild Roadin Facebookissa ja Instagramissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *