Koira matkailuautossa – Katja, Jouni ja kaksi keeshondia reissaavat ympäri Eurooppaa

Koirat matkailuautossa, koirat kuvassa merimaiseman edessä

Koira matkailuautossa on yhä tutumpi näky. Myös joensuulaiset Katja, Jouni ja kaksi keeshondia Rommi ja Lyyli reissaavat matkailuautossa tottuneesti. Lyyli, 5, ja Rommi, 2, ovat äiti ja poika. Ennen tätä kaksikkoa Katja ja Jouni reissasivat edellisten keeshondiensa, Aralian ja Pommin kanssa.

Aloitimme reissaamisen yhdessä seitsemän vuotta sitten. Jo edesmenneet Aralia ja Pommi olivat mukanamme reissuissa ihan viimeiseen asti, Katja kertoo. 

Kaksi koiraa ja ihminen matkustamassa Euroopassa
Katja ja koirat Euroopassa
Koirat matkailuautossa, kurkistavat auton ikkunasta ihmisen kanssa.
Tottuneet matkailuautoilijat

Reissuporukan pisin matka toteutui tänä kesänä, kun he reissasivat Euroopassa kuusi viikkoa. He matkasivat pisimmillään San Marinoon, jossa kohteena oli koiranäyttely. Samalle reissulle sattui myös Sveitsin Maailman voittaja -näyttely.

Pisin matka, jonka olemme kerralla ajaneet, on 1400 kilometriä Prahasta Liettuan Palangaan. Tällä matkalla teimme useita pidempiä pysähdyksiä siten, että toinen meistä käytti koiria kävelyllä ja toinen teki ruokaa, Katja muistelee.

Tämän kesän reissulle Katja, Jouni ja koirat lähtivät Naantalista. Noin seitsemän tunnin laivamatka Kapellskäriin oli sopivan lyhyt ja siksi mukavampi kulkea koirien kanssa, kuin Vuosaari-Travemünden väli.

Meillä koirat onneksi pääsääntöisesti nukkuvat automatkat. He matkustavat valjaissa turvavöissä ja nuorempi koira välillä katselee vähän maisemia, Katja sanoo.

Reissuporukan reitti jatkui Ruotsin läpi ajaen ja ensimmäisen yön he yöpyivät Tanskassa. Tanskasta auto suunnattiin kohti Saksan ja Hollannin rajaa myötäilevää tietä, sekä Belgiaa. Yö vietettiin Luxemburgissa.

Tavoitteena meillä oli ehtiä Tukholmasta reilussa viikossa Sveitsin Maailman voittaja -näyttelyyn. Sveitsin näyttelyn ajan yövyttiin Ranskan puolella, noin 20 kilometriä näyttelypaikasta, alueella jossa oli mukavat lenkkeily maastot metsän siimeksessä. Mennään aina koirien ehdoilla ja etsitään koiraystävällisiä paikkoja. Puskaparkkeja me emme harrasta, Katja sanoo.

Näyttelyn jälkeen reittiä suunnattiin hieman korkeammalle – Mont Blancin yli. Korkealla oli vain 6 astetta lämmintä ja vesisadetta, mutta se oli tervetullutta vaihtelua Euroopan helteille.

Koiratkin nauttivat, kun pääsivät viileämmässä ilmassa ulkoilemaan ja nukkumaan, Katja sanoo.

Eläinlääkärissä Italiassa

Kun Mont Blanc oli takanapäin, oli aika suunnata Italiaan ja sieltä San Marinoon. San Marinon näyttelyn jälkeen reitti kulki Pohjois-Italian kautta Itävaltaan, Itävallasta Tšekin kautta Puolaan ja Via Balticaa pitkin kotiin.

Virosta Suomeen tulimme Muuka-Vuosaari-yhteydellä. Se on kulkenut parisen vuotta. Sillä pääsee kätevästi suoraan Tallinnaa kiertävälle moottoritielle, Katja vinkkaa.

Italiassa ollessaan Katja ja Jouni tutustuivat paikalliseen eläintenhoidon laatuun. Toinen koirista alkoi oksennella ja ripuloida rajusti, eikä oma matka-apteekki tuntunut tehoavan. Lääkärin Katja löysi googlettamalla.

Lääkäri oli umpi-italialainen, eikä osannut englantia, joten meidän piti kommunikoida Google-kääntäjällä. Hän tutki koiran ja kirjoitti lapulle, mitä lääkkeitä meidän piti apteekista hakea. Hän sai myös piikillä lääkettä ja olikin kunnossa seuraavana päivänä. Onneksi olimme samaan aikaan myös koiraystävällisellä leirintäalueella, jossa oli koirien pesupaikka ja föönikin, Katja kehuu.

Koira matkailuautossa. Kuvassa koira eläinlääkärissa Italiassa.
Eläinlääkärissa Italiassa
Koira matkailuautossa. Kuvassa koira leirintäalueen koirapesulassa.
Leirintäalueelta löytyi koirien pesupaikka

Koirille on jokaisella reissulla mukana omat ruuat, pidemmillä reissuilla kynsisakset, harja, ensiapupakkaus, pyyhkeet sekä varapanta- ja hihna. Koirille juotetaan samaa vettä, mitä ihmisetkin juovat. Myös ekinokokki- ja punkkilääkitykset pidetään kunnossa.

Itävallan vuoristojärvistä koirat saivat juoda, mutta eivät mistään lätäköistä, Katja sanoo.

Matkaa tehdään koirien ehdoilla

Katjan mukaan muualla Euroopassa suhtaudutaan koiriin paremmin kuin Suomessa. Kuumassa Euroopan kesässä ymmärretään, että koirien on oltava omistajiensa mukana ravintoloissa ja kaupoissa – eikä kuumassa autossa.

Eurooppaan kesällä lähtiessä on turha suunnitella mitään turistikierroksia. Me raahaamme matkailuautossamme kompostiverkkoa, jotta saadaan rakennettua koirille ulkotarha. Lisäksi kastelemme koirien vatsoja kylmällä vedellä ja pudottelemme kylmään vesiastiaan makupaloja, joita saavat etsiä, Katja kertoo.

Tänä kesällä Katjalla ja Jounilla oli mukanaan myös kokoontaitettavat sähköpyörät, joihin ostettiin hollantilaisesta karavaanarikaupasta vetokärryt koirien kuljetusta varten.

Kuvassa koirat matkailuautossa, sängyllä makaamassa.
Koirat huilitauolla
Koirien kuljetuslaatikko pyörän perässä
Koirien vetokärryt sai kiinnitettyä sähköpyöriin kiinni

Poljimme parhaimpina päivinä 20 kilometrin lenkkejä koirat kyydissä. Välillä pysähtelimme ja kävelytimme koiria. Sekä Lyyli että Rommi nauttivat pyöräilystä, Katja nauraa.

Reissuporukan suosikkikohteita ovat Italia ja Etelä-Saksa. Myös Itävalta on parhaimpien kohteiden listalla.

Koirien kanssa reissatessa ihmiset tulevat juttelemaan aktiivisemmin. Moni miettii, että uskaltaako koiran kanssa lähteä ulkomaille, mutta ottaahan moni lapsensakin mukaan, Katja nauraa ja jatkaa, että koirat ovat heille perheenjäseniä. Keeshond on rotuna sopeutuvainen.