Koiran hyvinvointi ja omaehtoisuus on tärkeää huomioida myös reissatessa, mutta miten? Animalheartsin vinkit hyvinvoivaan reissuun.

Koiran omaehtoisuus on tärkeää reissatessa. Nainen ja koira ulkomailla vuoristossa kävelyllä.

Koiran hyvinvointi ei ole pahoinvoinnin puutetta, muistuttaa Animal Heartsin yrittäjä ja eläintenkouluttaja (AT, EAT-opiskelija) Sari Ung-Lanki. Oululaisen, koirien ongelmakäytökseen ja käytösneuvontaan erikoistuneen eläintenkouluttajan sydän sykkii eritoten eläinlähtöiselle lähestymistavalle, luotettavalle tiedolle koiran ja muiden eläinten käyttäytymisestä sekä toimivalle vuorovaikutukselle. Sari perusti Animal Heartsin suurien elämänmuutosten jälkeen – tehdäkseen sitä, mistä hän nauttii ja missä hän voi hyödyntää elämänmittaista kokemustaan löytökoirista sekä omaa tutkijataustaansa.

Koiran hyvinvointi ja omaehtoisuus käytännössä

Omaehtoinen/osallistava käsittely (suomennos englanninkielisestä termistä co-operative care) on lähtenyt liikkeelle eläintarhoista ja villieläinten käsittelystä, kun eläimille alettiin kouluttaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa tapaa tehdä erilaisia hoitotoimia. Tavoitteena on vähentää eläinten pelkoa ja stressiä käsittelyn aikana. Näin voidaan tehdä esimerkiksi toimenpiteitä, jotka muuten edellyttäisivät eläimen rauhoittamista.

Omaehtoisuuden ajatuksena on, että eläimelle annetaan mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten käsittely etenee. On tärkeää, että eläin voi myös keskeyttää toimenpiteen tai kieltäytyä siitä. Kun koiralle annetaan vaihtoehtoja ja mahdollisuus osallistua itseä koskeviin päätöksiin, hallinnan tunne, ennakoitavuus ja luottamus lisääntyvät ja stressi vähenee. Tapahtumien ennakoitavuus ja hallinnan tunne on erityisen tärkeää aroille ja pelokkaille koirille.

Omaehtoisuus on liitetty ensisijaisesti erilaisiin käsittelytoimenpiteisiin, kuten kynsienleikkuuseen, korvien puhdistukseen ja turkin hoitoon, mutta Sarin mukaan sitä voi ja kannattaa laajentaa myös muihin elämänalueisiin, kuten esimerkiksi ruokailuun, lepäämiseen, ulkoiluun, leikkiin, vuorovaikutukseen sekä harrastuksiin.

Haistelemalla koira kerää tietoa ympäristöstään. Kun koira ulkoillessa pysähtyy haistelemaan, kannattaa itsekin seisahtua koiran kanssa, eikä hoputtaa sitä eteenpäin. Anna koiran myös välillä valita lenkkireitti ja -tahti.

Omaehtoisuuden toteutuminen arjessa vaikuttaa koiran hyvinvointiin. Yleisesti ajatellaan, että koira voi hyvin silloin, kun se itse tuntee itsensä hyvinvoivaksi. Hyvinvointi koostuu esimerkiksi koiran terveydentilaan, ravitsemukseen ja elinolosuhteisiin liittyvistä tekijöistä sekä laji- ja rotutyypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumisen mahdollisuuksista.

Koiran positiiviset kokemukset ja aktiivinen toimijuus ovat hyvinvoinnin kannalta keskeisiä asioita. Hyvinvointia voi arvioida esimerkiksi seuraamalla koiran käyttäytymistä. Jos koira on rento, rauhallinen ja mutkaton, se voi melko varmasti hyvin. Kun jokin käytöksessä muuttuu, koira vaikkapa ärtyy helpommin kuin ennen, voi jossain hyvinvoinnin osa-alueilla olla ongelmia.

Reissuilla tärkeää on koiran lepo ja palautuminen – miten huomioida koiran hyvinvointi ja omaehtoisuus?

Jo reissua suunnitellessa on hyvä varmistua siitä, että koira on terve ja voi hyvin. Opettele myös tuntemaan oma koirasi, sen kyvyt ja rajoitteet. Miten se esimerkiksi suhtautuu erilaisiin paikkoihin ja häiriöihin.

Opettele tuntemaan koirasi, ja miten se suhtautuu erilaisiin paikkoihin.

On tärkeä tietää, miten oma koira ilmaisee huolestumista, pelkoa tai stressiä. Millaisia eleitä se käyttää, miten se ääntelee tai miten muuten se käyttäytyy, kun sitä esimerkiksi pelottaa tai kun se on ylikuormittunut? Reissaamisen tulisi olla koiralähtöistä, kivaa ja antoisaa myös koiralle. Reissut kannattaakin suunnitella koiran kykyjen mukaan ja tehdä tarvittaessa muutoksia reissusuunnitelmiin. Reissussa on hyvä myös pitää yllä erilaisia rutiineja, sillä ne luovat tapahtumiin ennustettavuutta ja tuovat näin myös turvaa.

Seuraa reissussa koiran kokonaiskuormitusta. Erityisen tärkeää on varmistua siitä, että koiralla on mahdollisuus palautua päivittäin reissun rasituksista. Tarkkaile, minkä verran koira lepää ja nukkuu syvää unta. Suosi myös rauhoittavia virikkeitä, kuten haistelua ja järsimistä. 

Eläinten tunteista voi ja kannattaa lukea lisää Animal Heartsin blogista. Blogissa on esitelty aggression portaat, jotka kertovat miten koira viestii tunteistaan.

Tottuvatko kaikki koirat reissaamiseen ja pitääkö koiran mukautua ihmisen elämään?

Reissaaminen koirien kanssa on tänä päivänä yleistä ja tuo parhaimmillaan yhtä lailla iloa sekä ihmisille että koirille. Mutta Sarin mukaan kaikki koirat eivät välttämättä totu reissaamiseen, eikä niitä silloin kannata siihen pakottaa. Erityisesti arkojen koirien kanssa voi ilmetä haasteita.

Koiran hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää myös reissuilla.
Reissaamisen tulisi olla koiralähtöistä ja kivaa.

Jos koira on todella arka, eikä taustalla ole pentuajan normaalia sosiaalistamista, koiran voi olla vaikea tottua reissaamiseen. Paljon pystytään tekemään kiinnittämällä huomiota koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä pitkäjänteiseen kouluttamiseen. Koira ei silti välttämättä pysty mukautumaan sellaiseen elämäntyyliin, jota olemme suunnitelleet sen kanssa elävämme.

Jos matkustamiseen tottumaton arka koira on ehdottoman pakko viedä jonnekin, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen ja harkita avuksi lääkitystä.

Oman ensimmäisen suomalaisen rescueni kanssa matkustimme tottuneesti junalla. Eräällä kerralla koira säikähti pahasti junan akselin kolahdusta, ja sen jälkeen junamatkustamisesta ei enää tullut mitään. Koiralle määrättiin junamatkan ajaksi rauhoittavaa lääkitystä, jonka avulla pelosta päästiin. Lääkettä ei siis tarvitse käyttää aina, vaan se voi olla apuna pelosta pois pääsemiseen.

Sarin vinkit reissaamiseen arkojen koirien kanssa

  • Katso ympäristöä koiran silmin, valitse ympäristöjä, joissa myös koiran on hyvä olla.
  • Opettele ymmärtämään oman koirasi elekieltä ja muuta viestintää (tutustu aiemmin mainittuun blogikirjoitukseen, jossa aggression portaat).
  • Kuuntele koiraasi. Ole koiralle läsnä reissussa ja tarkkaile koiran käytöstä. Muista, että esimerkiksi paikallaan oleva koira ei ole välttämättä rauhallinen
  • Koiraa ei koskaan kannata viedä sille liian vaikeisiin tilanteisiin. Jos koira epäröi, älä yritä houkutella sitä tilanteisiin väkisin.
  • Ei kannata ajatella, että ”kyllä se tottuu”. On mahdollista, että ei totu, vaan pakolla kohdatut asiat voivat muuttua entistä pelottavammiksi.
  • Älä jätä koskaan pelkäävää koiraa yksin reissussa.

Tutustu Animal Heartsin palveluihin ja seuraa Instagramissa @animalhearts.fi