Loppukesästä 2024 lähti karavaani Saksasta Suomeen. Hanna Seppälä perheineen, Manta-koira mukanaan, muutti takaisin kotimaahansa Euroopassa vietettyjen vuosien jälkeen. Hanna ehti tottua elämään koiran kanssa Saksassa ja totuttelee nyt elämään Suomessa.
Olen tosi kiitollinen, että valkoinen paimenkoiramme Manta tuli meille silloin, kun asuimme isossa saksalaisessa kaupungissa. Se on pienestä asti tottunut kaupungin hälyyn.
Saksassa eläminen koirien kanssa on vapaamuotoisempaa kuin Suomessa.
Manta oli muiden koirien tapaan aika paljon vapaana ja oppi vapaana olemisen taidot siellä. Manta oli aina mukana, mentiin minne vaan. Hän on tehnyt luontopoluilla tuttavuutta muun muassa hirvien ja piisamien kanssa.
Hanna, Manta ja heidän perheensä on reissannut paljon muuallakin Euroopassa – yhdessätoista maassa tarkalleen ottaen. Hanna kehuu erityisesti Italiaa ja Itävaltaa koiraystävällisinä maina. Myös eri maiden maaseutualueet ovat Hannan mieleen.
Ravintoloissa on normaalia, että koira on mukana. Italiassa oli myös uimarantoja, jonne koirat olivat tervetulleita.
Muutto Saksasta Suomeen sujui hyvin
Hanna perheineen on asunut vuosien varrella ympäri Eurooppaa, Saksassa viimeiset vuodet. Kun muutto Suomeen tuli ajankohtaiseksi, piti muutto Suomeen suunnitella koko perheen ehdoin.
Muutimme Suomeen minibussilla. Matka oli yhteensä 1600 kilometriä ja se meni hyvin. Olimme pari yötä hotelleissa, sekä Ruotsissa että Saksassa. Matkustettiin fiiliksen mukaan, koska emme etukäteen tienneet, miten matka sujuu.
He ajoivat reittiä Saksa-Tanska-Ruotsi-Suomi. Saksan ja Tanskan välissä he matkustivat 45 minuutin lauttamatkan ja Ruotsista Suomeen Kapellskärin ja Naantalin välillä kulkevalla laivalla.
Finnlinesin uudella laivalla on koirille hyvät ulkoilumahdollisuudet. Aremmillekin koirille löytyy tilaa.
Hannan vinkit Saksaan koiran kanssa reissaaville
Sekä Saksa, että muu Eurooppa voivat olla kuumia kohteita kesäaikaan. Hanna kertookin, että viilennysvälineiden käyttö ja lämpötilojen pohdinta on Euroopassa arkipäivää.
Vettä pitää olla aina mukana, eikä koiraa ulkoiluteta päivän kuumimpina aikoina – eikä koskaan jätetä kuumaan autoon. Viilentymismahdollisuuksia on pakko miettiä.
Saksalaiset ovat itsekin tarkkoja koirien lämmönkestävyydestä ja helteessä kuumenevista asfalteista, mutta muutoin koirien elämä on erilaista.
Saksalaisiin verrattuna me suomalaiset suojelemme omia koiriamme enemmän. Saksassa koira on sosiaalisempi eläin.
Hanna vinkkaa myös saksalaisista koirapuistoista, joista erityismaininnan saa Hundefreilaufzone Elfrather See – todellinen koirien keidas. Siellä koiria valtavia puistoalueita uintimahdollisuuksineen.
Jos ajaa esimerkiksi Espanjaan autolla koiran kanssa, tämä koirapuisto on erinomainen pysähdyspaikka.
Suomeen asettautumisen jälkeen Hanna perheineen ei heti suunnittele uusia reissuja. Lofooteille he saattavat mennä käymään.
Tärkein vinkkini koiran kanssa reissaamiseen on se, että lähtee ylipäätänsä reissuun. Koiratkin usein tykkäävät uusista paikoista.